Η Δανια εσπασε το παγκοσμιο ρεκορ στην παραγωγη ρευματος απο Α/Γ

January 28, 2016

Οι  ανεμοι το 2015 βοηθησαν τη Δανια να παραξει το 42%  της συνολικης καταναλισκομενης ηλεκτρικης ενεργειας από ανεμογεννητριες, παρ ότι δυο μεγαλες αιολικες συστοιχιες της χωρας ηταν εκτός λειτουργιας. Τα επισημα στοιχεια καταγραφουν ότι η Δανία με το 42% πετυχε το υψηλότερο ποσοστο  παγκοσμιως, με αυξηση κατά 3% ως προς το 2014.

(Αξιοσημειωτη η απλοτητα παρουσιασης του ρεκορ απο τον Υπουργο…Η δημοσιευση και μονον που και πως παραγεται και  καταναλωνεται  το ηλεκτρικο ρευμα στη Δανια ,αποτελει βασικο στοιχειο της αποκεντρωμενης οικονομιας και της καταπολεμησης των μονοπωλιων του λιγνιτη και του πετρελαιου. Οι μελετες που αποδεικνυουν το συμφερον της Εθνικης οικονομιας της Ελλαδος  στην φθηνη ενεργεια απο ανανεωσιμες πηγες ενεργειας αποκρυπτονται η παραποιουνται τεχνηεντως.   Το μεγαλο προβλημα δεν ειναι πλεον η παραγωγη του ηλεκτρικου ρευματος,  αλλα η διαθεση του στον καταναλωτη λογω  μη κρατικης ιδιοκτησιας του δικτυου διανομης και αδυναμιας κατασκευης καινουργιου δικτυου απο αλλον φορεα στις πολεις και στα βουνα)

Ο υπουργός της χώρας για την ενέργεια, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και το κλίμα, Lars Christian Lilleholt, χαρακτηρισε  το ρεκόρ σημαντικο λεγοντας: “Ας ελπίσουμε ότι, η Δανία μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες οι οποίες είναι δυνατόν ( η Ελλαδα ισως…λογω αερα και ηλιου) να έχουν  φιλόδοξες πράσινες πολιτικές με υψηλό ποσοστό συμμετοχης της αιολικής ενέργειας και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό εφοδιασμό, εξακολουθωντας να διατηρουν  και υψηλή ασφάλεια παροχης και ανταγωνιστικές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια.(η Ελλαδα σιγουρα…λογω αισχροκερδειας εις βαρος του καταναλωτη) “

Δυο περιοχες στα Δυτικα της Δανιας παρηγαν περισσοτερη ενεργεια απ ότι καταναλωσε η τοπικη κοινωνια στο ισοδυναμο των 60 ημερων του ετους (16% ).

«Το γεγονός ότι τώρα παράγουμε πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας 16% του χρόνου στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας δείχνει ότι … μπορούμε να επωφεληθούμε από τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της χωρας σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Ένας από τους κύριους λόγους του ρεκόρ  ήταν ότι το 2015 ήταν μια ιδιαίτερα θυελλώδης χρονιά. Και μαλιστα αν τα δύο μεγάλα χερσαία αιολικά πάρκα ( ο ορος αιολικο παρκο σε πιστη μεταφραση του  wind park προκαλει κλαυσιγελο για  τους “κρανιου” τοπους της οικολογικης καταστροφης που εχουν αφησει πισω τους οι εν Ελλαδι  κατασκευαστες )σε Anholt και Horns Rev 2 δεν ήταν εκτός δράσης, ο άνεμος θα είχε παραξει μέχρι 43,5% της συνολικής ισχύος», δήλωσε ο Carsten Vittrup, σύμβουλος της  Energinet  (εταιρεια διαχειριστής σε  συστήματα μεταφορας  ενεργειας της Δανίας).

Όπως καταγραφεται, οι ανεμογεννήτριες παρέχουν το 55% του ηλεκτρικού ρεύματος στη δυτική Δανία, και 23% στην ανατολικη. Μια ημέρα, στις 2 Σεπτεμβρίου, ολη η Δανία εξυπηρετηθηκε χωρίς κεντρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας , με  χρήση της παραγομενης ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά από ανεμογεννήτριες, ηλιακά κύτταρα, μικρες τοπικές μοναδες παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας και τις εισαγωγές από γειτονικές χώρες.

Μια αλλη  ημέρα του Ιουλίου με θυελλώδεις ανεμους , η Δανία παρηγαγε τόση ηλεκτρική ενέργεια που ήταν σε θέση να καλύψει όλες τις ανάγκες της και να εξάγει το επι πλεον 40%  στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση της Δανιας  φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του να παράγει το ήμισυ του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια έως το 2050.

Σχολιαζοντας τα νέα στοιχεία, ο Kristian Ρουμπίνι, διευθύνων σύμβουλος της EWEA (Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας) , δηλωσε:”Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι είμαστε τώρα σε ένα επίπεδο όπου η ένταξη του ανέμου μπορεί να είναι η ραχοκοκαλιά των συστημάτων παραγωγης ηλεκτρικής ενέργειας στις ανεπτυγμένες οικονομίες».

Ιακωβος Αλαβανος

Το παρον αποτελει  ελευθερη μεταφραση του παρακατω αρθρου ( τα εντος παρενθεσεων σχολια δικα μου):

http://www.theguardian.com/environment/2016/jan/18/denmark-broke-world-record-for-wind-power-in-2015