ΜΕΛΕΤΕΣ κ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ-Τ.Ε.Ε-Ελ.Ε.Μ.

October 27, 2019

ΜΕΛΕΤΕΣ κ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ  ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ-Τ.Ε.Ε-Ελ.Ε.Μ.

Προσφατη ερευνα που πραγματοποιηθηκε εδειξε οτι στο συνολο των εκτελεσθεντων κτηριακων εργων της τελευταιας 20ετιας ποσοστο περιπου 5% ηταν δημοσια κτηρια με «κυριο του εργου» το Ελληνικο Δημοσιο (σχολεια, νοσοκομεια, δημαρχεια κ.λ.π), ενω το υπολοιπο 95% αποτέλεσε ολα τα ιδιωτικα κτηρια πασης φυσεως με «κυριο του εργου» ιδιωτες, τραπεζες, μεγαλοεπενδυτες (εμπορικα κεντρα, ξενοδοχεια, εκπαιδευτηρια, πολυκατοικιες, βιομηχανικα, διαμορφωσεις, ανακαινισεις κ.λ.π) .

Α. Για την κατασκευη του οιουδηποτε εργου που αφορα δημοσιο κτηριο ως γνωστόν(?) :

1. Συντάσσεται κατ’ αρχην ο προυπολογισμος της μελετης ανα κατηγορια με τον νομοθετημενο κωδικα αμοιβων μηχανικων ωστε να προκυψει το ειδος (αρχ, στατ, ηλεκ, μηχανολογικα κ.λ.π) και η απαιτουμενη ταξη μελετητικου πτυχιου για την ανάθεση της μελετης στον μειοδοτη απο αδιάβλητο ηλεκτρονικο διαγωνισμο.

2. Μετά συντάσσεται η πληρης μελετη και ο πραγματικος προυπολογισμος κοστους του εργου στον οποιον περιλαμβανεται η αναλυτικη δαπανη ΟΙΚ κ ΗΜ βασει προμετρησεων και τιμων μοναδος κάθε εργασίας, το εργολαβικο οφελος 18%, τα απροβλεπτα 15% , ο ΦΠΑ 24%, ωστε να προκυψει το ειδος (αρχ, στατ, ηλεκ, μηχανολογικα κ.λ.π) και η απαιτουμενη ταξη κατασκευαστικου πτυχιου .

3. Αυτός ο προυπολογισμός με συνημενα τα πλήρη δεδομένα του έργου (σχέδια , μελετες, περιγραφές, εγκρίσεις) αναρτάται στην ηλεκτρονικη πλατφόρμα των διαγωνισμων για να συμμετεχουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι και να μειοδοτήσουν για την ανάληψη του έργου.

4. Ο μειοδοτης υπογράφει σύμβαση (ειτε για μελετη ειτε για κατασκευη) με τον φορέα του Δημοσίου με πληρες χρονοδιαγραμμα και προθεσμια περατωσης των εργασιων της διακήρυξης σε πλαίσιο ελεγχόμενων πιστοποιήσεων και μηδενικού μαύρου χρήματος.

5. Υπαρχει σαν όρος στις συμβάσεις η προστασία του περιβάλλοντος με την υποχρεωτική εφαρμογη της ισχύουσας νομοθεσίας περί Α.Ε.Κ.Κ.  (Απόβλητα Εκσκαφων Κατεδαφίσεων Κατασκευών) με την οποία ειναι υποχρεωμενος ο ανάδοχος του έργου να συμβληθεί με Πιστοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης των εν λόγω προιόντων και να τα οδηγήσει με πλήρη καταγραφή τους στις Μονάδες Ανακύκλωσης. Πριν το νόμο κατέληγαν νόμιμα στις χωματερές η στα ρέματα.

Β. Για την κατασκευη του οιουδήποτε εργου μικρού η μεγάλου, που αφορα ιδιωτικό κτηριο ως γνωστόν(?) :

1. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου αναθέτει κατά βούληση του σε όποιον νάναι μηχανικό την έκδοση της αδείας με καλή τη πίστη, απο πληροφορίες για τη γνώση και την εμπειρία του , ασχέτως του μεγέθους, της ιδιαιτερότητας και του προυπολογισμού του έργου, συνήθως με γνώμονα νάναι φτηνός.

2. Αμα εκδοθει η άδεια ο ιδιοκτήτης ψάχνει μόνος του και βρίσκει εργολαβικά συνεργεία και εργατοτεχνικό προσωπικό χωρις καμμία πιστοποίηση, με καλή τη πίστη απο πληροφορίες, για τη γνώση και την εμπειρία τους, ασχέτως του μεγέθους, της ιδιαιτερότητας και του προυπολογισμού του έργου, συνήθως με γνώμονα νάναι φτηνά.

3. Δεν υπάρχει μελετη εφαρμογης, κατασκευαστικες λεπτομέρειες, τεύχη προδιαγραφων ΟΙΚ κ ΗΜ, αναλυτικος προυπολογισμός εργου, χρονοδιάγραμμα και προθεσμια περάτωσης ,εφ’ οσον δεν απαιτουνται απο τον νομο και θέλουν επι πλέον κόστος για να συνταχθούν και…κανέναν αρπακολλατζη δεν βολεύει.

4. Δεν υπάρχει συμβαση εργασιών μεταξύ των συμβαλλομένων, οι εξοφλήσεις των εργασιων γινονται αντικείμενο αντιδικιών… αν οχι ξυλοδαρμών και φυσικα με συναλλαγές «μαύρες» αφου κόβουν τιμολόγια σε ποσά ο,τι έχουν ευχαρίστηση.

5.Προφανώς δεν τηρείται η νομοθεσία περί Α.Ε.Κ.Κ. εφ’ όσον δενυπάρχει σύμβαση εργου και ο κάθε ιδιοκτήτης έχει την δυνατότητα να κάνει τον «εργολάβο» με την «μέθοδο της αυτεπιστασίας».

 

Γ.Ολα τα κτηριακα εργα , επειδη προφανως το προιον της μελετης και της κατασκευης ενος κτηριου στο ιδιο κρατος πρεπει να εχει την ιδια ασφαλεια , τεχνη , λειτουργια , νομιμοτητα , εξελιξη και ποιοτητα ασχετως εαν ο ιδιοκτητης του ειναι ιδιωτης η το δημοσιο πρεπει ν’ αρχισουν ν’ αντιμετωπιζονται με την ιδια ακριβως σοβαροτητα και νομοθεσια. Όπως ο πραγματικος προυπολογισμος ενός δημοσιου εργου αποτελει την ταυτοτητα, από την αρχικη αποφαση κατασκευης του εως την οριστικη παραλαβη του και θετει προυποθεσεις για την ικανοτητα συμμετοχης των εμπλεκομενων και καθοριζει διακριτά και διαβαθμισμένα πτυχία μελετων και κατασκευων για την εκτελεση του, πρεπει ο ιδιος πραγματικος προυπολογισμος να μεταγγιστει σαν εννοια αυτουσιος και στα ιδιωτικα εργα,προφανως με κοινη και εθνικη τιμολογιακη πολιτικη.

Ο φακελος οποιουδηποτε ιδιωτικου εργου πρεπει να περιλαμβανει εκτος των υπολοιπων μελετων και τα παρακατω:

- αναλυτικη περιγραφη εργου.

- περιγραφικόν τιμολόγιον εργασιων και τιμων μονάδος ανά εργασία.

- αναλυτικες προμετρησεις ποσοτητων εργασιων.

- προυπολογισμος κοστους εργου

- τεχνικες προδιαγραφες εργασιων και υλικων.

- διαβάθμιση τάξης μελετητικων πτυχιων και προσδιορισμον των ειδικοτήτων κατ’ αντιστοιχια του προυπολογισμου.

- συγγραφή υποχρεώσεων για αναθεση του εργου σε αναδοχο στελεχωμενης κατασκευαστικης εταιρειας κατ’ αντιστοιχια προυπολογισμου και τάξης πτυχίου με πληρη συμβαση «κατ’ εικόνα και ομοίωση» αυτής των δημοσίων έργων.

-χρονοδιάγραμμα και συμβατική προθεσμία του έργου.

 

Δ. Ολα τα παραπάνω μπορούν να ενταχθούν σ’ ένα

ΜΗΤΡΩΟ ΜΕΛΕΤΩΝ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ για την ανάληψη της μελέτης και της κατασκευης των ιδιωτικών κτηρίων με επέκταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έκδοσης οικοδομικων αδειών, όπως νομοθετήθηκε πρόσφατα ύστερα απο πολύ δουλειά της Ελ.Ε.Μ.

Το  όφελος τεραστιο και ανυπολόγιστο :

- βελτιστοποιηση του προιοντος μελετων και κατασκευων  για την προστασία του πολιτη και του περιβαλλοντος.

-κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων καθενός μηχανικου, τακτοποιηση του δικαιώματος των υπογραφών στη μέχρι σήμερα χαοτική συμμετοχή ανευθυνο-υπευθυνων μηχανικών- υπομηχανικών- κολλεγιοπαιδων.

-δημιουργια χιλιαδων θεσεων εργασιας με παραλληλη αναβαθμιση του ρολου του μηχανικου και την επανακτηση της χαμενης αξιοπρεπειας του.

-δραστηριοποιηση των συμβασεων σε ολες τις συναλαγες για την διασφαλιση των εμπλεκομενων και την παταξη της φοροδιαφυγης.

-τελειοποίηση της διαφάνειας και της πληρότητας του φακέλου κάθε έργου-οικοδομης με τα ηλεκτρονικα αρχεια των οικονομικων και συμβατικων τευχων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έκδοσης των οικοδομικων αδειων.

Ε. Η παρούσα τεχνικη εκθεση αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση  τακτοποίησης της οικοδομικης ανάπτυξης της χώρας , του σημαντικώτερου ισως τομέα της Εθνικής Οικονομίας.

Αν δεν ειναι αρμόδιο το Τεχνικο Επιμελητήριο Ελλάδος, τότε ποιος είναι?

Αν δεν είναι βασική προτεραιότητα της παράταξης Ελ(εύθεροι) Ε(παγγελματίες)  Μ(ηχανικοί) ,  τότε ποιάς άλλης μπορεί νάναι?

Αν δεν διεκδικήσει ο κάθε Μηχανικός τα επαγγελματικά και κοινωνικά δικαιώματα του, τότε ποιός άλλος μπορεί?

 

 

 

Ιακώβος Αλαβάνος

Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

(υποψήφιος στις εκλογές του ΤΕΕ στις 3.11.2019 με την Ελ.Ε.Μ.)